Ingen kan ha missat rådande omständigheter i världen eller de utmaningar vi står inför. För många innebär detta stora påfrestningar i vardagen och för många är oro ett faktum. Inte främst ställer framfarten av Covid-19 stora krav på samhällsviktiga instanser, som gör sitt bästa för att hindra smittspridningen och hjälpa dem i behov av vård. Därför vill vi i Unga smarta byar dra vårt strå till stacken och hjälpa dem, som hjälper oss.
På FabLab i Halmstad har sen några dagar tillbaka Tim (grundare av Veberod.nu och styrelseledamot i Unga smarta byar) med vänner tagit tillvara på högskolans möjligheter och utrustning för att skapa skyddsvisir med sina 3D-printrar. Vi vill nu ta konceptet till Veberöd för att lokalt motverka en resursbrist av skyddsvisir. Vi vill göra vad vi kan för att minimera riskerna för de som annars riskerar väldigt mycket för att hjälpa andra.
För att hjälpa oss med detta har Smarta byar satt första fröet på ett eget lokalt lab och själva köpt in 9 printar som ska kunna tillverka dessa skyddsvisir i Veberöd. Detta är ett värdefullt samarbete för oss som annars agerar främst på ideella krafter.
Om alla printar går som de ska kan vi producera upp till 240 skyddsvisir om dygnet. Detta förutsätter dock att någon kommer in ungefär varannan timme, förbereder maskinen med material och ser till att den kommer igång igen. På en vanlig arbetsdag på 8h kan vi tillverka 100 st.
Visiren kommer att gratis levereras ut till behövande som sjukvård och äldrevård i våra byar
Under vanliga förhållanden kräver skyddsvisiren godkännande av myndighet, för att kunna användas inom t.ex. sjukvården. Eftersom vi, liksom många, agerar under särskilda omständigheter, gäller nu nya regler. Det innebär att en arbetsgivare inte riskerar sanktionsavgifter för att använda skyddsvisir som inte är godkända enligt myndighet. Det ligger dock på mottagaren av skyddsvisiren att kolla att de är säkra.
Vi hoppas kunna dela ut dessa skyddsvisir till lokala aktörer i Veberöd och de östra byarna som är i behov, t.ex. äldrevården, sjukvården, polisverksamheten etc.
För att kunna genomföra detta behöver vi hjälp. Vi söker framförallt ungdomar, som kanske sitter hemma med distansplugg eller inställda fritidsaktiviteter, som vill hjälpa till att tillverka och dela ut skyddsvisir. Ni får gärna bli medlemmar i Unga smarta byar för att inte missa våra kommande projekt. Det är självfallet gratis.
Fastän vi är en ungdomsförening tar vi gärna emot all hjälp vi kan få, oavsett ålder. Tveka inte att ta kontakt med oss om ni är sugna på att hjälpa till.
Smittspårning, resiliens, mat, vård… många är de ord som fler och fler inser i dagens samhälle. Panik är ingen lösning. Vi tror mycket på samarbete och kommunikation för att långsiktigt, smart och hållbart, lösa dagens samhällsproblem. Därför tycker vi att Governos initiativ, ihop med en imponerande lista på företag och organisationer är ett väldigt bra initiativ!
Landsbygden kan både lära och bidra med hur det totala samhället kan lösa problem som vi nu ställs inför. Smarta Byar vill så klart vara med och bidra!
/ Jan Malmgren / Byutveckling AB / Smarta byar
Governo:
Sverige befinner sig just nu i ett mycket utmanande läge utifrån det nya coronaviruset och spridningen av covid-19. För att kunna bidra till att hantera en allvarlig situation har några av världens största bolag som arbetar med frågor kring AI, analytics och IT tillsammans med Governo, IT&Telekomföretagen och ett antal forskare kommit överens om att genom ett gemensamt upprop försöka lösa några olika utmaningar som vi uppfattar som betydelsefulla.
– Syftet är att bidra till lösningar på ett antal kritiska utmaningar utifrån coronavirussjukdomen covid-19. Detta gör vi genom att initiera olika initiativ och sammanföra spetskompetens. På så sätt vill vi alla ge vårt bidrag i krishanteringen, säger Governos vd Caroline Andersson.
Varför har Governo tagit detta initiativ? – Jag tror att vi alla känner med Sverige och resten av världen i det utmanande läge som vi nu befinner oss i. Några jobbar inom de sektorer som nu pressas hårt och andra i branscher som kanske kan bidra till att på olika sätt underlätta. I Sverige sitter vi på världsledande kompetens inom AI och IT – som skulle kunna bidra till lösningar på några av de tuffaste utmaningarna som nu måste lösas. Vi på Governo började diskutera detta i torsdags – och valde sedan att börja med att gå ut till de fem största AI-bolagen med en fråga om de skulle vilja vara med. Alla svarade omgående ja – och sedan dess har arbete pågått med att identifiera utmaningar och initiativ.
”Vi hoppas att detta upprop – som är ett av initiativen inom det som vi och IT&Telekomföretagen valt att kalla #vitecherupp – kan bli ett bidrag från en stark bransch i Sverige till de sektorer som just nu är under extrem press. Syftet är att uppmana AI- och IT-företag att fundera kring vad de skulle kunna göra i krisen – för att skapa mindre tryck i systemet och ge våra myndigheter möjligheten att fatta så bra beslut som möjligt.”
Vad hoppas ni att det ska leda till – på kort och på lång sikt? – Vi hoppas att detta upprop – som är ett av initiativen inom det som vi och IT&Telekomföretagen valt att kalla #vitecherupp – kan bli ett bidrag från en stark bransch i Sverige till de sektorer som just nu är under extrem press. Syftet är att uppmana AI- och IT-företag att fundera kring vad de skulle kunna göra i krisen – för att skapa mindre tryck i systemet och ge våra myndigheter möjligheten att fatta så bra beslut som möjligt. I vissa fall kanske det enbart är händer in som behövs – men då är det också bra nog! På lång sikt hoppas vi att vi kan se tillbaka på detta som ett initiativ som frigjorde viktig innovationskraft i Sverige – och riktade den mot offentlig sektor i ett läge där det behövdes som allra mest.
VI ÄR MED OCH #TECHERUPP! Följande bolag, organisationer och universitet är redan med i uppropet. Vill du också bidra till att ”techa upp”?
• IT&Telekomföretagen – kontaktperson Åsa Zetterberg, vitecherupp@itot.se • Microsoft – kontaktperson Daniel Akenine • Google – kontaktperson Sara Övreby • SAS Institute – kontaktperson Ulf Hertin • IBM – kontaktperson Torbjörn Hägglöf • Amazon/AWS – kontaktperson Ida Palo • Tieto/EVRY – kontaktperson Christian Guttmann • Platform 24 – kontaktperson Jonathan Ilicki • Cloudberry – kontaktperson Håkan Sandberg • Centigo – kontaktperson Ludvig Millfors • Bearingpoint – kontaktperson Per Yhde • Crio – kontaktperson Mikael Petrén • CGI – kontaktperson Conny Svensson • Karolinska Institutet – kontaktperson Jingcheng Zhao • Linköpings universitet – kontaktperson Fredrik Heintz • Lunds universitet – kontaktperson Karl Åström • Umeå universitet – kontaktperson Helena Lindgren • Malmö universitet – kontaktperson Paul Davidsson • Mälardalens högskola – kontaktperson Peter Funk • Smarta Byar – kontaktperson Jan Malmgren • Medpeople – kontaktperson Niclas Nilsson • Xplot – kontaktperson Lars Mattiasson • AI Innovation of Sweden – kontaktperson Martin Svensson • Syntell – kontaktperson Karin Isberg • Birger Moëll
På vilket sätt menar ni att just AI och analytics kan bidra att lösa de utmaningar som Sverige står inför? – Det finns redan ett antal utmaningar – många av dem är sådant som nu är förstasidesnyheter. Det kan handla om nya sätt att bedriva smittspårning, möjligheter att styra om materialförsörjning, bättre triagering i sjukvården, säkra upp webbsidor och andra kanaler så att de är tillgängliga under tryck, arbete och undervisning på distans – ja, i stort sett alla de frågor som vi nu måste lösa. Genom att kunna nyttja AI-lösningar – och för den delen också klassiska IT-lösningar – kan vi bidra till att förkorta ledtider, öka kvaliteten i tjänster och få underlag för bättre beslut med mera.
Vad hoppas ni på för stöd från regeringen och aktuella myndigheter? – Vi tror att mycket av detta kan göras av de aktörer som redan är med – flera initiativ är redan klara och kommuniceras, där företagen också valt att ge bort tjänster och lösningar under viss tid. Det vi kan behöva är kontaktpersoner på myndigheter som exempelvis kan bistå med data – här pågår nu dialoger kring detta. Viktigt att säga är att vi absolut inte vill störa de personer som jobbar mest intensivt i krishanteringen – detta är tänkt att underlätta. Det kan också vara så att vissa av lösningarna behöver viss grundfinansiering, exempelvis för att kunna ersätta den tid som dataanalytiker och andra behöver lägga ner.
Vill du också stötta i krisen och ansluta till #vitecherupp? Hör gärna av dig till oss på Governo för stöd och vägledning på vitecherupp@governo.se
Kan fler företag ansluta sig till initiativet? Hur går man då tillväga? – Själva syftet med uppropet är att ansluta sig – vi hoppas nu att många vill vara med och bidra! Tanken är att varje organisation själv projektleder sitt initiativ – vid behov av stöd och bollning går det bra att kontakta oss på vitecherupp@governo.se. Governos roll kommer vara att bidra med kontaktskapandet och visst utredningsstöd – IT&Telekomföretagen bidrar med stöd kring kommunikationen av de olika initiativen. Vi hoppas nu att så många som möjligt vill göra en insats för Sverige – så vi tillsammans ”techer upp”.
FAKTA OM SAMHÄLLSBEREDSKAPEN FÖR HANTERINGEN AV CORONA OCH COVID-19. Det finns inte en myndighet som ensamt bär ansvaret för Sveriges hantering av coronavirussjukdomen covid-19, utan det är många inblandade som har hand om olika delar. Tillsammans utgör detta Sveriges beredskap. Regeringskansliet (genom Utrikesdepartementet och Socialdepartementet), Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB är de myndigheter som i störst utsträckning arbetar med det nya coronaviruset. Kortfattat kan man säga att Folkhälsomyndigheten har huvudansvar för frågor som rör smittspridning och smittskydd, Utrikesdepartementet för reseavrådan och assisterade hemresor och Socialstyrelsen för det sammantagna vårdplatsläget. Därutöver har regionerna ansvar för att skala upp och möta smittan genom de lokala vårdcentralerna samt respektive regions smittskyddsläkare. Källa: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
LÄNKAR TILLANDRA MYNDIGHETERS INFORMATION OM CORONAVIRUSET
Future & Welfare 2020 gick av stapeln förra veckan. Ett event som välkomnar kommunrepresentanter landet över. Ett event med fokus på framtidens välfärd och hur vi kan lösa de problem som vi ställs och kommer ställas inför, med hjälp av varandra. Ett event där vi, Smarta byar och Unga smarta byar, bjöds in för att tala. Under loppet av två dagar träffades ledande innovatörer och kreativa kommuner i Malmös stadskärna för att finna inspiration och ta del av varandras idéer och erfarenheter, däribland vi.
Det var under torsdagens första pass som vi fick äran att presentera de påhitt vi sysslat med i Veberöd under de senaste åren. Vi talade om hur Veberod.nu växt fram sedan 2008 och hur vi med hjälp av närdemokrati och medborgarkontakt som värdegrund, kunnat bygga upp den plattform vi idag använder oss av när vi nu introducerar en massa smarta projekt. Dessa projekt kan du läsa mer om bland annat här (infoga click). Veberödsbornas engagemang och vilja gav oss till exempel ett apotek och med lokala företags hjälp har vi kunnat stötta föreningar och ungdomar. På senare tid har vi försökt ta steg in i den smarta världen, med projekt som att stöldsäkra byn, hjälpa kor från torka och undersöka vattenförbrukningen i hushållen. Själv var jag med för att berätta om projektet att locka ungdomar till dessa frågor och om hur det även var ungdomar som hjälpte till att undersöka vattenkvalitén i vår Veberödsbäck.
Scenen delade vi med andra duktiga talare som Fredrik Reinfeldt, Klas Hallberg, Gil Penalosa, Anders Ekholm och hållbara företag som IM, E:on och flera. För oss var det en ära att få sätta Veberöd på kartan bland dessa.
Så säger VA SYD om sitt samarbete med Smarta Byar® och Veberöd. Dricksvatten är mer och mer en bristvara och vi måste vara smarta i hur vi använder det och övervakar infrastrukturen. Därför startas nu ett unikt vattenprojekt för hållbarhet, där Veberöd är först ut.
I Veberöd finns över 5 mil vattenledningar. Många ledningar är äldre och vattenläckor är inte helt ovanliga. Historiskt har vattenförbrukningen i fastigheter mätts med teknik baserat från 1800-talet och dessa byts nu ut. Det handlar om trådlösa vattenmätare i hela 1700 hushåll som nu har börjat kopplas upp i Veberöd.
VA Syd tar nu arbetet vidare för att använda just Veberöd för att visa hur framtidens smarta ledningsnät kan byggas upp. Det handlar om flera saker som ska testas och utvecklas i Veberöd.
• Fakturering av vatten sker baserat på faktiskt förbrukning istället för schablondebitering baserat på senaste förbrukningen. • Ge varje fastighetsägare tillgång till löpande vattenförbrukning • Kunna ge påminnelser när det är torka så byn kan hjälpas åt att spara på vatten. • Kunna ge larm på läckande kranar, frysrisk med mera • Installation av sensorer på ledningsnätet • För första gången använda artificiell intelligens för att upptäcka vattenläckor på ledningsnätet. • Kunna ge tidigare information om vattenavstängningar till fastighetsägare. • Använda Veberöds 3D-modell för att visualisera vilka områden som är bäst på att hushålla med vatten. • Tillsammans öka medvetandet om hur vi använder vårt eget dricksvatten och uppmuntra till mindre användning.
Ett väldigt spännande projekt där vi även tillsammans med ungdomar från Unga Smarta Byar, vill skapa en by som kan inspirera och vara en plattform för andra att vara med i.
Senaste kommentarer