Brandman ställs ofta inför livsviktiga beslut. Att rycka ut på stora larm med många skadade; bussolycka eller seriekrockar ställer höga krav på räddningspersonal beslutsförmåga. Ofta är det de tysta offren på skadeplats som är i störst behov vård, vilket kräver både utbildning och erfarenhet för att hantera professionellt.
Akutsjukvård tränar så klart våra lokala brandmän ofta på. Däremot övar räddningspersonal inte lika ofta stora olyckshändelser. Under stora olyckor ska räddningspersonal arbeta metodiskt utifrån ett förutbestämt prioriterings schema så kallat triage. Det är ett bedömningssätt där personal först på skadeplats försöker lokalisera de mest kritiska patienterna genom att titta skador och vitalparametrar. Att snabbt kunna bedöma vilka personer som behöver akut vård och de som kan vänta längre är något som är avgörande för att rädda liv.
Att bli bra på dessa bedömningar kräver mycket träning. Att till exempel ha folk skrikande runt omkring sig, när man har en person med svåra skador framför sig, gör att man har svårt att fokusera så klart.
Denna träning kräver ofta mycket förberedelser och en hel del resurser och är ibland svårt för de mindre brandstationerna att få till.
Veberöd som blivit en test- och forskarby för vad som är smart och hållbart ser stora möjligheter i den senaste tekniken. Ett bra exempel på teknikdriven innovation är just Smarta Byar och Herosights nystartade projekt för högteknologiska produkttester i Veberöd!
Med augmentet reality (AR), kan man se fiktiva saker som blödande sår, gastuber, vapen, brutna ben, känna och höra puls och mycket mer som gör att det känns riktigt verkligt. HeroSight är långt framme med denna teknik och därför är det spännande att Veberöds lokala brandkår är först i Sverige Augmented Reality-driven utbildning i akutsjukvård.
Teknik kan helt enkelt ge landsbygden tillgång till kvalificerad simuleringsutbildning. Istället för att skicka personal på dyra kurser i stora städer eller lägga tid på stora övningar, är det nu möjligt att öva realistiskt och lokalt med minimal förberedelse.
I helgen var vi uppbjudna till Knivsta för att berätta mer om vår arbete med Veberod.nu, Smarta byar och Unga smarta byar. Bland annat på temat byutveckling.
Jag, Tim och Jan åkte upp för att representera. Vi tog oss genom storstadsvimlet i Stockholm och Uppsala ut till en liten bygdegård utanför Knivsta (som också agerar bio), där en workshop organiserad av Upplandsbygd väntade på oss. Ute på landsbygden kände vi oss direkt som hemma. Där träffade vi flera representanter från Östhammar, Uppsala, Sigtuna och Knivsta. Däribland fanns byarådsmedlemmar, sakkunniga och kommunpolitiker (och vi!). Självfallet är vi oerhört smickrade att bli uppbjudna från vår by i Skåne för att agera ”sakkunniga” och inspiratörer inom området. Extra häftigt var att flera närvarande redan kände till Veberöd, både genom oss eller gamla fjällor och släkt.
Tanken med träffen var att diskutera landsbygdsutveckling, vilka utmaningar Uppland och dess olika kommuner står inför och vilka resurser de har. Detta jämfördes med Veberöd, hur vi har försökt arbeta med närdemokrati och lokal problemlösning. Vi fick därför 30 minuter i strålkastarljuset där vi berättade om vår fantastiska by och det engagemang ni ger oss. Vi började från början, om hur Tim 11 år gammal, för 12 år sedan, startade Veberod.nu. Vi berättade om hur det blev ett elevstyrt projekt under 7 år, för att lära byns ungdomar entreprenörskapets olika sidor, för att sedan få den organisation vi har idag. Genom denna plattform utvecklades sedan Smarta byar och därefter Unga smarta byar. Vi talade om våra projekt och framtiden, som exempel på hur man kan få en välmående och smart by.
Under den följande workshopen, vars fokus låg på Uppland, kom man fram till att många av kommunerna har liknande förutsättningar som Veberöd. Det är lätt att pendla in till större städer, stor andel av befolkningen bor ute på landsbygden och man står inför ungefär liknande problem. Själv satt jag vid bordet med tema generationsmöten, där jag med en liten grupp diskuterade hur man kan involvera ungdomar samt få de olika generationerna att mötas. Vi pratade till exempel om äldres ensamhet, ålderssegregation och hur många unga drömmer sig bort till storstäderna. Det vi kunde enas om var att såväl äldre som yngre kan dra nytta av varandra; vi besitter olika (och olika mycket) erfarenheter och kunskaper om olika saker.
Vi tar med oss mycket från dagen, bland annat många frågor och funderingar som vi kommer ha stor nytta av i vårt fortsatta arbete här i Veberöd. Vi tackar för att vi fick lov att komma och önskar stort lycka till Uppland och deras fortsatta utveckling av landsbygden.
/Linn Malmgren
Läs mer om Smarta byar HÄR och om Unga smarta byar HÄR
Senaste kommentarer