Små samhällen, en viktig nyckel till grön omställning
Städer är komplexa och att genomföra snabba systemförändringar för att uppnå grön omställning kan vara mycket svårt. Men om vi ser städer som sammansatta av mindre enheter – som byar – kan vi få en helt annan möjlighet att genomföra dessa förändringar. Innovationsbyn Veberöd och projektet Smarta Byar visar hur mindre samhällen kan fungera som testbäddar för ny teknik, med bykänslan som en central del.
I en by känner och bryr man sig om varandra, vilket skapar en stark gemenskap. Denna gemenskap är avgörande för att få invånare att engagera sig och aktivt delta i förändringsprocesser. Genom att skala upp de framgångar och lärdomar som uppnåtts i Smarta Byar kan vi implementera liknande system i större städer. Bykänslan kan bli en nyckel för att lyckas med grön omställning även i mer komplexa urbana miljöer.
Sigma Technology installerar ny teknik för trafikanalys
En av de senaste spännande teknologierna som testas i Smarta Byar är Sigma Technologys system för smart trafikanalys. Med hjälp av kraftfulla Axis-kameror och avancerad videoanalys kan systemet identifiera trafikflaskhalsar och obehöriga fordon i bussfiler. Det slutgiltiga målet är att förbättra trafikflödet och därmed invånarnas livskvalitet.
Systemet analyserar metadata från kamerorna för att skilja mellan olika typer av fordon, såsom bussar, motorcyklar, lastbilar och bilar, och spåra deras rörelseriktningar. En viktig fördel med detta system är att det skyddar medborgarnas integritet genom att endast överföra metadata och inte själva videomaterialet.
LoRaWAN Protokollet – En Integritetssäker Lösning
En av de största utmaningarna med att implementera insamlingssystem har varit att få tillstånd att installera sensorer som klassificeras som övervakning. Sigma Technology har överkommit detta hinder genom att använda LoRaWAN, ett sätt att kommunicera med låg brandbred som inte kan överföra video eller liknande. Det innebär att man endast överför data som ”3358 bilar har kört här idag” och inte exakt VILKA bilar. All bearbetning sker med andra lokalt, vilket betyder att ingen video eller bildmaterial skickas eller sparas, vilket skyddar medborgarnas integritet.
Detta ser sensorn själv och kan särskilja olika typer av rörelse. Denna bild stannar helt enkelt i sensor och sparas aldrig. Ut från sensorn, skickas endast antalet bilar, bussar etc och på så sätt blir det säkert för integriteten
Data man får ut är statistik på alla fordon. Både inkommande och utgående trafik:
” Vi vill uttrycka vår tacksamhet till Veberöd, Future by Lund, och Lunds kommun för deras stöd och framåtsträvande inställning. Deras vilja att omfamna och testa banbrytande teknologier har varit avgörande för att möjliggöra innovation. Tillsammans banar vi väg för smarta trafiklösningar som inte bara förbättrar trafikflödet utan också höjer livskvaliteten för medborgarna, samtidigt som vi upprätthåller de högsta standarderna för integritet och dataintegritet. Detta samarbete markerar ett betydande steg mot att bygga smartare och mer effektiva urbana infrastrukturer, och vi ser med spänning fram emot framtida möjligheter.”
DANILO CHINCHILLA CEO Sigma Technology Embedded Network
Goda samarbeten en grund
Att företag som Sigma Technologys engagerar sig i Smarta Byar visar på en en bredare vision för framtidens städer. På plats i Veberöd finns redan sedan år tillbaka, partners som Lunds kommun, Future by Lund, Kraftringen, Sensative och många fler. Det gör just Veberöd till en väldigt bra plats att testa och utveckla framtidens teknik som kan hjälpa vår gröna omställning mycket snabbare.
”Projektet i Smarta Byar är ett levande exempel på hur små samhällen kan fungera som testbäddar för ny teknik, med invånarnas feedback som en central del av utvecklingen. Denna bykänsla, kombinerad med banbrytande teknologiska lösningar, kan mycket väl bli nyckeln till framgångsrika systemtransformationer i större städer framöver.”
Nu blir det lättare att sätta upp sensorer i utemiljön – och det beror på att Lunds kommun byter gammal belysning mot miljövänligare LED-belysning. Till de nya lyktstolparna går det att ansluta sensorer som kan mäta till exempel buller, luftföroreningar och trafik. FLOW är ett innovationsprojekt som provar hur ny teknik kan användas, och nyligen startades testet att koppla upp sensorer med hjälp av lyktstolpar Veberöd.
Genom att Lunds kommun har startat arbetet med att byta ut gatubelysning till LED-armaturer har det också blivit lättare att koppla in sensorer för att få data som underlättar planering och ger stöd för åtgärder. De gamla lyktstolparna tändes och släcktes centralt, men de nya med LED-armatur är inte bara miljövänligare, de styrs också separat och har fast spänning dygnet runt. Lunds kommun startade arbetet med lyktstolparna i Veberöd, där arbetet med att byta de drygt 1 300 armaturer nu är genomfört. Det här ger deltagarna i FLOW, ett projekt som handlar om att mäta flöden med sensorer, en god möjlighet att testa hur de nya lyktstolparna kan användas.
– Det här gör vi både för att se hur vi kan mäta trafik och flöden och för att på olika sätt utvärdera tekniken, säger Anders Trana, projektledare i FLOW-projektet. Vi kan undersöka vad som behövs för att man enkelt ska kunna koppla upp sensorer, hur vi löser dataöverföringen, vilka säkerhetsaspekter som man behöver ta hänsyn till och hur man ska tänka i ansvarsfrågor. Det blir också en test för Tekniska förvaltningen för hur de kan arbeta med sensorer på lyktstolpar i framtiden.
Tekniska förvaltningen i Lunds kommun är också med i projektet och tar hand om och godkänner uppsättningen av de enheter som projektet använder.
– Den grundläggande funktionen, det vill säga gatubelysningen, är naturligtvis viktigast men även vi på kommunen har ett intresse av att driva innovativa idéer, till exempel för att få tillgång till data. Kan man använda den befintlig infrastrukturen till detta är det bra. Sedan behöver vi försäkra oss om att vi kan kontrollera vilken teknik och utrustning som ska användas i olika projekt, och att vi har tydliga avtal att luta oss emot. Detta ska hända genom en affärsmodell som vi håller på att ta fram nu, säger Stefan Jönsson på Tekniska Förvaltningen i Lunds kommun.
I april 2024 startades arbetet med att skapa en testyta i centrala Veberöd på den plats där Sjöbovägen och Dörrödsvägen möts. Där har Kraftringen förberett arbetet genom att dra fiber till en lyktstolpe som nu utgör en WiFi-bas. Genom denna kan sensorernas data skickas vidare. Därefter sattes AXIS radarenhet och en kommunikationsbox upp. Radarenheten kan läsa av att fordon närmar sig och vilken hastighet de har. Data skickas sedan vidare till Sensatives IoT-plattform och därifrån går det att göra analyser. Det finns också planer på att sätta upp AXIS bildsensor som gör en anonymiserad analys av fordonsslag direkt i enheten innan data skickas vidare och med tiden även ytterligare enheter från Sigma Technology.
– Vi har valt Veberöd för att byn var först med möjlighet till kontinuerlig ström tack vare de nya lyktstolparna, säger Anders Trana. Det är också enklare att sätta upp vissa enheter i byarna, till exempel genom att där är färre hus som signalerna kan studsa mot. För oss är det också viktigt att Smarta Byar har kanaler för dialog med de boende på platsen så att vi lättare kan förklara vad enheten gör. I nuläget använder vi inte den data som samlas in utan det här är enbart ett tekniktest.
I Veberöd arbetar Smarta byar med att testa hur olika smarta lösningar kan användas för att gynna en by och de som bor där.
– Tekniken vi använder är ett verktyg för att skapa engagemang hos människorna i byn, säger Jan Malmgren från Smarta Byar. Det är viktigt att arbeta med beteendeförändringar för att vi ska kunna genomföra en grön omställning av samhället. Det behövs ett helt ekosystem av lösningar för att vi ska kunna göra en systemförflyttning, och det tror jag är betydligt enklare att göra i en by där människor känner varandra än i en stad. Därefter kan man flytta lösningarna till staden.
Projektet FLOW undersöker hur man kan samla data med hjälp av sensorteknik och sedan koppla samman data på en digital plattform. IoT Sverige finansierar projektet som startade 2022 och som pågår till december 2024. Projektpartners är Lunds kommun, Mobile Heights, Axis Communications, Sensative, miThings, Smarta byar och Acconeer.
Veberöd och Smarta byar, har ihop med företaget Complete 3D, startat upp en öppen test om hur 3D kan användas för ett litet samhälle som Veberöd.
Veberöd är ca 5500 personer idag och ska öka till 8000 inom några år. Hur gör man för att göra detta hållbart? 3D kan användas på många sätt och nu vill vi se hur 3D kan hjälpa bybor.
Vi börjar med ”Sol på våra tak”. Hur man själv kan titta på sin egen fastighet och se hur solljus träffar taken och se om tex skuggor kan vara ett problem under olika årstider. Även arean på utvalt tak kan användas för att skapa ett underlag för solcellsberäkningar.
(Obs! Ha lite tålamod så webbläsare hinner uppdatera och zooma in för att få högre upplösning, Fungerar inte på mobil).
”Supertrevligt att jobba med Veberöds 3D-modell. Här har vi återanvänt en tidigare 3D modell som inte var optimerad för webbstream i vår plattform, därför är den lite ”trög” och lågupplöst. I fortsättningen skapar vi en ny modell som ska vara mycket mer optimerad och ge en bättre och snabbare upplevelse.”
/Miso Iric
Solen i juni kl 4:00, som når skolan i Veberöd
Solen kl 6:00
Solen kl 10.00
I ”vitt läge”, där man lättare ser skuggorna.
Eller med ”Solvärme” där man får en uppfattning på varmast tak.
Här kan man direkt mäta ytor i 3D. 350 kvm på ett lutande tak.
Eller kanske bra att veta arean på en vägg som man ska måla? 79 kvm för denna vägg. Eller behöver veta ytan på din uppfart?
Vilka andra användningsområden kan det finnas :)? Kom gärna in med förslag!
Senaste kommentarer