Hugo ska hjälpa till med transporter
Hugo, som är en självkörande låda startar nu sina första testkörningar i Veberöd. Det är ett projekt som har höga ambitioner med både effektivisering av transporter med mindre utsläpp, men även för att öka socialt umgänge.
Att personal inom äldrevård skulle behöva mer tid åt våra äldre är kanske ingen nyhet. Det är mycket annat som behövs hinnas med. Till exempel hämta mediciner och mat.
Därför är Veberöd först ut med att testa självkörande små lådor till äldre som har svårt att själv handla mat och medicin. Men det finns även andra grupper som tex barnfamiljer som har svårt att få ihop pusslet. Här tror vi Hugo skulle kunna vara en hjälpande hand. Med ett rätt utformat system hoppas vi kunna minska ensamhet och öka sociala kontakter i vårt stressade samhälle, samtidigt som vi gör miljön en tjänst.
Det är Smarta Byar, Hugo Delivery AB, Lunds kommun, Coop, Veberöds Apotek och Handelshögskolan i Göteborg som har fått ett Vinnovaprojekt godkänt och som ska löpa under tre år.
Vår förhoppning är att tillsammans med bybor utforska behov, rädslor och möjligheter för att göra byn till ännu bättre att leva i.
Lunds kommun som ansvarar för äldrevården ser många möjligheter med Hugo:
Generellt tänker vi oss att stressad hemtjänstpersonal inte är den bästa lösningen för mänsklig kontakt. Vi vill gärna se möjligheter till den kontakten på andra sätt. Att skapa möjlighet för användarna av Hugo att äta tillsammans vid en gemensam leveranspunkt är en sådan tanke som vi vill testa. Och naturligtvis bygger det här på frivillighet.
När vi i inledningsskedet pratar om matleveranser handlar det dessutom om vad som levereras till äldre- och LSS-boende. I de fallen skulle vi ta tid direkt från brukarna om personal måste lämna boendet för att gå och handla. Och också här bygger det på frivillighet. Vi vill inte heller ersätta de fall där brukaren med stöd av personal själva går och handlar eller hämtar ut något. De situationerna finns det ett egenvärde i.
Ytterligare en komplikation här är att vi i och med de demografiska förändringar som kommunen benämnt ”dubbelstöten” får allt svårare att hitta personal att anställa och allt fler äldre att ta hand om. Att hitta nya lösningar för att ersätta den personal vi inte kan få tag på på områden som inte är brukarnära och som inte direkt gynnar brukaren är något vi måste göra för att kunna fortsätta erbjuda det brukarnära stödet. Ett nu gammalt exempel är våra digitala inköp. Vi stödjer brukare att göra sina matinköp online. Vi går alltså inte och handlar åt brukaren längre eftersom det behovet kan tillgodoses på annat sätt. Kan brukaren sköta sina inköp självständigt så behövs ingen personalinsats alls. Om inte så får du personligt stöd. Det har inneburit mycket sparad tid när personal inte behöver åka till affären fram och tillbaka på egen hand. Som brukare kan det finnas ett värde i att bli mer självständig och mindre beroende av personal och i andra ändan kan du istället få mer tid med personal när inköpen görs gemensamt framför en platta/dator.
Vi vill också kunna erbjuda direkt brukarnära stöd genom digitala lösningar i första hand, men endast när det stödjer brukarens trygghet, delaktighet, självständighet eller aktivitet och frivilligt väljs av brukaren. Vi kallar det för digitalt först. Mobila trygghetslarm är ett sådant exempel, istället för att behöva boka in promenader när det finns hemtjänstpersonal tillgänglig, och lita på att de kommer i tid, kan du med det mobila trygghetslarmet välja att gå ut när du vill och behålla tryggheten i att du direkt kan få kontakt med någon om det händer något.
Slutligen är det projektets ambition att utforska var vi hittar störst nytta av Hugo. Hur Hugo arbetar om ett par år har vi ingen aning om idag.
För oss på Smarta byar så ser vi flera möjligheter att kunna använda Hugo inom byn.
- Bibliotek och böcker
- Läxor från skolan
- Luncher till företag
- Verktygspool
- pizza
- Spadar och krattor för serviceförvaltningen
- Boklåda
- Skicka privat mellan varandra
- Företagare utan butik
Möjligheter är många och det det skulle kunna hjälpa till fler arbetstillfällen för tex småföretagare som inte har butik. Det skulle även kunna hjälpa till att minska alla onödiga transporter som vi själva gör. Kan man umgås med sin familj mer och slippa köra så är det ju positivt.
/ Jan Malmgren
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/se-roboten-som-ska-leverera-mat-och-medicin-i-veberod
Senaste kommentarer