Veberöd testar ny bevattning

Veberöd testar ny bevattning

Veberöd som forskarby att testa vad teknik kan göra för en mer hållbar värld ökar på med intresse. Fernando och Maria från IO-dit startade ett samarbete med Smarta Byar för drygt ett år sedan och nu kan vi börja visa upp resultaten.

Att vatten är mer och mer en bristvara gör att vi måste titta på hur vatten kan hushållas bättre. Att spruta ut vatten även där det inte behövs är så klart slöseri och här har IO-dit gjort ett spännande system.

För ett tag sedan frågade vi byn om någon ville vara med och testa ett nytt system för bevattning och Pernilla Bruno och Mary Marete nappade på erbjudandet och är först i Sverige att testa detta system på deras odlingar.

När man ska bevattna så behövs det vatten så klart, men även teknik som kan styra hur mycket vatten och när. En väldigt stor fördel med systemet från IO-dit är att de har trådlösa vattenventiler. Att dra kabel ute på odlingar är skönt att slippa och här nyttjas det så kallade LORA-system som finns i Veberöd. LORA, som står för Long Range kan man säga är ett internet för små sensorer som är batteridrivna.

Med detta system kan Pernilla och Mary se och kontrollera hur deras odling ska bevattnas direkt via en skräddarsydd app.

Systemet mäter läckor, minskar vattenförbrukning, förenklar installation och skapar mer kunskap om hur odlingen mår och kan skötas. Pernilla och Mary tycker det är spännande att vara med och testa och vara en del av utvecklingen så att bevattningssystemet kan anpassas efter fler behov.

Vill du veta mer och denna lovande produkt och vara med i nästa steg så kontakta:

Teknik: Fernando, fernando.carrasco@io-dit.com
Marknad: Maria, maria.martinez@io-dit.com, 0767812084

/Jan Malmgren

3D-printarkurs

3D-printarkurs

Att kunna använda egen design och även kunna skriva ut faktiska saker i 3D ger många möjlighet. Dels skulle en plats kunna tillverka egna saker lokalt och slippa transporter globalt och dels är det väldigt kul att göra helt egna saker.

Under tre tillfällen hade därför ett glatt gäng från byn möjlighet till just detta i vår hub i Veberöd. Med hjälp av Tim Malmgren från FabLab i Halmstad, som är expert på 3D-printing och Emma Axklo som jobbar i Veberödshubben, delade vi med oss om hur man kan använda avancerade designprogram som Fusion 360 och Prusa Slicer.

Vi började med att designa en nyckelring i plast med eget namn för att förstå hur 3D-program (CAD) fungerar och steg för steg kan bygga helt egna saker. Prusa Slicer är ett annat program som överför den modell man gjort till något en 3D-printer kan förstå.

Härligt att se intresse och så många nyfikna i just denna teknik och lokal produktion. Vi tror att detta är något som kan vara en viktig del i hur framtidens samhällen kan klara sig själva mer och mer. Inte då bara 3D-printing utan textilmaskiner, laserskärare, folieskärare, cnc, skanners och mycket mer som ni kan se på FabLab HÄR

/ Jan Malmgren