Hydroponisk odling

Hydroponisk odling

Har ni funderat på att grönsaker transporteras 200 mil i genomsnitt? Det finns så mycket onödigt i vårt samhälle som vi ofta inte ens tänker på… kanske skulle vi kunna odla mer lokalt och istället transportera några få kilometer…

Hydroponiska odlingar som odlar i princip bara med näringslösning skulle kunna vara en del av en sådan lösning. I smarta byar har vi därför provat att designa en egen liten variant på en sådan. Printad med lokala 3d-printrar har vi kunnat skapa en odling som kan placeras i en vanlig butik där kunder kan plocka i takt med att det växer upp sallad, örter och annat gott. Närodlat direkt i butiken!

Dessa odlingar skulle kunna placeras i skolor eller varför inte äldreboenden! Skapa egen mat samtidigt som äldre får trevlig och nyttig sysselsättning.

Denna design kommer att vara så kallad ”open source”. Den ska kunna laddas ner gratis för privat bruk och kunna bidra till vad som är smart och hållbart för vårt samhälle. Vi älskar även samarbete med alla som vill vara med och skapa den bästa lösningen.

Det började med att Tim Malmgren påbörjade att göra en design utifrån de idéer vi hade. Steg för steg gjorde vi tester och med 3d-printer kunde vi snabbt testa prototyper. Varje del tar flera timmar att printa, men det är ju inga större problem då de ofta kör under natten.

Med LED-belysning och en liten pump som kör runt näringslösningen, får vi en snygg odling som kan passa fint i vilken butik eller hem som helst.

Vi fortsätter så klart med utvecklingen och ni är så klart välkomna att vara med och komma med förslag.

/ Jan Malmgren

Svensk Byggtjänst på besök

Svensk Byggtjänst på besök

Igår var Svensk Byggtjänst på besök i vår by! Det var Emma Borgström som var på besök och nyfiken på vad Smarta byn Veberöd gör. Vi har gjort många saker som att mäta ko-hoar, smarta träd, spåra cyklar och mycket mer… saker som sprider sig över hela Sverige. Vad kan en smart by göra för att attrahera landsbygden ännu mer? Hur kan byggnationer göras mer smart med närdemokrati? Vad skiljer landsbygd och stad? Hur känns det att gå runt i det virtuella Veberöd? Många frågeställningar togs upp som senare i höst kommer att presenteras i en intervju på Svensk Byggtjänst.

Den engagerade byn Veberöd, växer som inspiration och forskarby. Något som vi så klart är stolta över!

Med Emma följde även hennes far, Henric Borgström med. Skånska Dagbladet börskrönikör, grundare av Riksradions ekonomi-eko och mycket mer på sin meritlista, tyckte att Veberöd var en spännande och framåt by. Ett mycket trevligt besök och vi hoppas att ni kommer på fler besök i framtiden!

/ Jan Malmgren