Pling… din cykel är nu på skolgatan! I helgen när jag var på oktoberfest på Torna Hällestads Lanthandel med goda vänner, så vaknade min mobil till liv. Det var min cykel som någon fått för sig att ”låna”. Arg blir man så klart av att man inte kan få ha sin cykel ifred, men faktiskt också lite skadeglad. För vad personen som tog min cykel inte visste, var att min cykel är en av flera i byn som är uppkopplade till nytt stöldskyddssystem. Ett system som utvecklas av cykeltillverkaren DeGaVi i samarbete med Smarta Byar, Future By Lund ,vår utvecklare, Daniel Eftodi och polisen.

Skolgatan, Skolgången, Dörrödsvägen… löpande fick jag besked om var cykeln fanns. Jag passade så klart på lägga upp det på byns facebooksida så att byn kunde vara med och följa min cykel genom byn.

Vi var ändå snart på väg hem från Torna Hällestad med byns kära taxi och tänkte att vi kanske kunde köra i närheten av var vi senast fått position. Tom som körde taxin saktade ner när vi kom nära Maltgatan för att om möjligt, se om vi kunde hitta den. Och visst kunde vi det! Mitt på Maltgatan var cykeln slängd! Jag tog farväl av mina vänner i taxin och kunde helt enkelt cykla hemåt igen i natten. Faktiskt med ett stort leende att vårt system hade fungerat så bra och att jag direkt kunnat få tillbaka min cykel. Kanske ”cykellånarna” i Veberöd till och med fick sig en liten tankeställare 😉

/ Jan Malmgren


Vår programmerare och mekanikkonstruktör, Daniel Eftodi, skapar nu app och testar hårdvaran så att det blir bästa produkt när den lanseras.