Midsommar kl 19… vi får ett mejl med ett larm som säger att vår sensor ute i kornas ho inte är full…

Början till detta projekt var att förra året på just midsommar, så gick pumpen isönder och korna gick ut genom stängslet och man fick avbryta sin midsommarfest och svida om till stövlar mitt i natten. Att det händer just idag är ju inte bara sant! Ödet eller? Tur är det att vi denna gång mäter och faktiskt får en varning innan korna är helt törstiga! Vi hittar snabbt felet… ett dåligt batteri som vi byter. En timme senare är pumpen åter igång och paniken kan lägga sig.

Det visar att tekniken snabbt kan löna sig och att det fungerar. Det hade kunnat ta dagar annars innan vi hade upptäckt det och nu kan det lugnt repareras.

Våra mätningar fortsätter och vi upptäcker en kul sidoeffekt. Vi har nämligen två nivåer på sensorerna. En som ligger precis vid ytan och en som ligger ca 10 centimeter under. När korna kommer för att dricka så dricker de lätt några hundra litet i ett nafs. Detta syns i våra mätningar om man tittar på grafen längst ner. Där ser man hur de med jämna mellanrum kommer för att dricka, samt att pumpen sen återfyller. En lärande statistik.

En midsommar som faktiskt kändes riktigt bra att få vara ute och hjälpa kor! 🙂