Vårt första skarpa projekt är nu i drift! En mätning som vi kallar Koho. En vattenho för Annas kor som nu övervakas med larm om vattnet skulle ta slut.

Rent tekniskt är detta intressant, för dels så visar det upp vad teknik som är gjord för att kunna skicka meddelande på långa sträckor som till exempel rymden. Att en sensor som går i ide och endast vaknar upp när det är bestämt för att då skicka ett meddelande ger väldigt bra batteritider. Vi pratar typiskt 5-10 år! Att denna teknik kan föras ner i myllan bokstavligt talat ger nya perspektiv och möjligheter som vi inte ännu ser. Redan nu håller Smarta byar på med fler spännande projekt som vill använda oss som testbädd. Vääääldigt spännanden sådana som vi snart kommer att visa upp här!

Den första uppkopplingen går i vårt fall från en mast mitt i Veberöd. Där sitter en Lora-sändare som sensorer kan koppla sig till. Vi testar just nu ett system som heter Yggio från Senstative och en fuktgivare från Sensefarm.

Vår fuktgivare skickar data till vår mast som sedan kopplar detta vidare till nätet som vi i sin tur kan få tillgång till via mobil eller pc.

Ut från systemet får vi en hel del data. Mottagningskvalitet, batterispänning (kan tex larma när det behövs bytas batteri), position och givetvis fuktgivarna. Vi har placerat en givare precis vid vattenytan, vilket gör att värdet går upp och ner då vattenytan rör sig. Den använder vi för att få rörliga data och att se om själva vattenytan ändras. Den andra sensor är placerad 10 cm under vattenytan och är den sensor som ger larm att nu är det tomt eller på väg att bli tomt.

Enkelt eller hur 😉  Tänk er alla vattenkar som finns i Sverige som hade haft nytta av detta.